recreatie

Er is veel te beleven in de omgeving van Minicamping Den Oorsprong. Denk aan een dagje Efteling of Beekse Bergen op slechts een half uur rijden. Uitjes naar Dippie Doe, Best Zoo, Het Gouden Woud, of ons eigen Boxtelse Oertijdmuseum zijn op fietsafstand, ook voor kinderen.

Hetzelfde geldt voor recreatieplas De Langspier in Boxtel en Aqua Best in het nabijgelegen Best. Als het minder mooi weer is, kunt u zwemmen in het Boxtelse Dommelbad. Ook deze voorzieningen zijn op fietsafstand. Op 800 meter van Den Oorsprong vindt u een softijsmachine waar u zelf een vers ijsje kunt tappen. Het ijs is gemaakt van de melk van de eigen koeien op de boerderij.

Wilt u gebruik maken van het openbaar vervoer? Het Boxtelse treinstation bevindt zich op slechts 3 kilometer van de camping. Den Oorsprong is gelegen tussen de steden Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Natuurgebied Kampina

Minicamping Den Oorsprong is gelegen in het hart van de Meierij. Maar onze camping ligt ook nabij verschillende natuurgebieden: de Kampina is prachtig. U kunt er mooie wandeltochten en fietstochten maken. Ook Landgoed Velder en natuurgebied de Geelders zijn een bezoek meer dan waard.

In het Boxtelse centrum zijn verschillende horecagelegenheden waar u een hapje kunt eten of een drankje kunt drinken. In de directe nabijheid van de camping bevelen wij Brasserie Cis en restaurant De Koetsier aan. U kunt erheen lopen. Wel zo fijn tijdens uw vakantie!

wandelroutes

wandelroute
Dommelbeemden

DOWNLOAD wandelroute

Wandeling vanuit het Brabantse dorp Liempde in een mooi en gaaf deel van het Dommeldal met weidse uitzichten. De Dommel is een traagstromende laaglandbeek. Door het geringe reliëf is de stroomsnelheid lager dan een halve meter per seconde. De meeste zijbeken zijn inmiddels rechtgetrokken, maar een groot deel van de Dommel kronkelt er nog lustig op los. Tussen de buurtschappen Kasteren en Olland bestaat het beekdal uit beemden of natte wei- en hooilanden, die dichtbij het water liggen en uit bolle akkers die wat verder van de beek af op de hogere gronden liggen. Brabants Landschap verbouwt ecologisch graan op deze akkers, waar patrijs, geelgors en kwartel broeden. U ziet onderweg populieren en knotwilgen, oude afgesneden rivierarmen en verruigde beemden met grote grazers. Fraaie langgevelboerderijen en kapelletjes maken de afwisseling compleet.

Dommelroute

DOWNLOAD wandelroute
Mooie wandeling, veel langs en over de rivier den Dommel. Van Liempde richting Gemonde, st. Michielsgestel en via Boxtel weer terug naar Liempde.
Dorpswandeling Liempde

DOWNLOAD wandelroute
Maak op plezierige wijze kennis met oude en beschermde dorpsgezichten (omgeving Raadhuisplein en omgeving Tooseplein) en met nieuwere dorpsgezichten, met enkele van de vele markante punten in Liempde.
Langeloop

DOWNLOAD wandelroute

Nog geen informatie beschikbaar.

Liempde - Velder - Liempde

DOWNLOAD wandelroute

Mooie wandeling vanuit Liempde, door landgoed Velder naar De Schutskuil en via het mooie bospad weer terug over landgoed Velder naar Liempde.

Vleesbroek

DOWNLOAD wandelroute

Nog geen informatie beschikbaar.

fietsroutes

fietsroute
Het Landschap van Liempde

DOWNLOAD fietsroute

Liempde ligt midden in de 'natuurkern' van Nationaal Landschap Het Groene Woud: 7.500 hectare bestaande uit leembossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. De ontwikkeling van dit gebied is al begonnen tijdens de laatste IJstijd, 13.000 tot 30.000 jaar geleden, als het rondvliegend zand tot rust komt. Gedurende de daaropvolgende eeuwen zorgen klimaatschommelingen afwisselend voor het ontstaan van erkenbossen, grasland, droog parklandschap, vochtiger loofbos en gemengd eikenbos. Nadat de eerste mensen zich in het gebied vestigen raakt het bos aangetast. Vanaf 1500 worden er nieuwe bossen aangeplant. Met het betaalbaar worden van kunstmest rond 1900 wordt heide en dennenbos omgezet in boerenland.

Karthuizer fietsroute

DOWNLOAD fietsroute

Ruim tweehonderd jaar lang leefden en werkten de kartuizers als kluizenaar in het stroomgebied van de dommel, waarvan twee jaar in olland. In oude kartuizergeschriften is gelukkig veel van hun handel en wandel bewaard gebleven. Beetje bij Beetje geven de archieven hun oude geheimen prijs. Zo is van een aantal locaties de relatie met de Kartuizers ontdekt. Deze fietsroute neemt u mee op ontdekkingstocht langs deze locaties en door het gebied waarin de Kartuizers twee eeuwen lang leefden. De fietsroute heeft een lengte van ongeveer 60 kilometer.

Klein religieus erfgoed in Liempde

DOWNLOAD fietsroute

In Liempde zijn nog veel tastbare sporen van klein religieus erfgoed te ontdekken. Zichtbaar maar veelal onopgemerkt gaan er goed bewaarde gevelstenen, nisjes met afbeeldingen van Maria en mooie veldkapellen schuil in het straat- en landschapsbeeld van Liempde. In verschillende Liempdse huizen zit, meestal naast de voordeur, een terracotta gevelsteen gemetseld met daarop de beeltenis van de Zoete Lieve Vrouw van 's-Hertogenbosch of Onze Lieve Vrouw van de Altijddurende Bijstand. De oorsprong van deze gevelstenen ligt in de Romeinse tijd. In Pompeii, in 79 na Christus door de vulkaan Vesuvius bedolven, zijn al religieuze reliëfs gevonden. In heel Nederland zijn naar schatting nog zo'n tweeduizend gevelstenen te vinden, waaronder een aantal in Liempde. De stenen worden ook wel 'beschermtegels' genoemd en zijn uit dankbaarheid voor de genoten bescherming van Maria tijdens de oorlog aangebracht.